Slodkokwasna

Wpis

wtorek, 19 sierpnia 2008

Buleczki drozdzowe z serem

 

buleczki drozdzowe

Buleczki drozdzowe z serem robila juz moja babcia, robi moja mama i jestem pewna, ze ja tez bede robila. W wersji tradycyjnej robilysmy po prostu buleczki z nadzieniem, jednak kilka miesiecy temu wypatrzylam przepis na tzw. pluszki. Wprawdzie pluszki to przepis dla mniej przestrzennego nadzienia, jak chociazby cukier i cynamon, ale mimo to mozna buleczki sprytnie przeplesc, co pokaze na zdjeciach. Moze nie sa to pluszki, ale inspiracja jest widoczna:). To chyba najdelikatniejszze ciasto drozdzowe, jakie mozna sobie wyobrazic, wiec warto sprobowac, o waarto.buleczki drozdzowe

 

Ciasto:

  • 1 kg maki pszennej
  • 1/2 szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • 10 dag drozdzy
  • 300 ml mleka
  • 1/3 kostki masla
  • 3 cale jajka i 2 zoltka
  • szczypta soli

Ser:

  • 60 dag twarogu
  • 1 zoltko, jedno jajko
  • 1/2 szkl cukru
  • migdalowy cukier waniliowy
  • 2 garsci rodzynek

Drozde rozpuscic w cieplym mleku. W duuzej misce zmieszac make, cukier, cukier waniliowy, sol. Polaczyc suche i mokre skladniki. Dodac jajka i zoltka i dosc dlugo wyrabiec na gladkie ciasto. Bialka z jajek zostawic do posmarowania. od koniec dodac roztopione maslo i zagniesc ciasto. Odstawic na godzine w cieple miejsce, az podwoi objetosc.

W tym czasie mozna zrobic ser, przygotowac blaszki do pieczenia, zrobic sobie kawe, obrac ziemniaki na obiad...;)

Jak juz ciasto wyrosnie przeniesc je na stolnice obfiie podsypujac maka. NIE WYRABIAC JUZ. Niech ciasto zostanie puszyste. Wycinac porcje ciasta szklanka, nakladac nadzienie, przewlekac, posmarowac bialkiem i ukladac na blaszce. Piec okolo 20-25 min w 140'C.

Smacznego!

buleczki drozdzowebuleczki drozdzowe z serem

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
slodka-i-kwasna
Czas publikacji:
wtorek, 19 sierpnia 2008 20:31

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2008/08/19 20:34:43:

    Piękne bułeczki!!! SLinka cieknie ! :)
    I ja zapraszam do siebie jesli masz ochote :)
    majanaboxing.blox.pl
    Pozdrawiam

  • Gość ewelina napisał(a) z hhost-135.mtm-info.pl komentarz datowany na 2009/06/04 14:55:03:

    hej mogłabym dostac wiecej informacji jak to przewlekac zeby wyszło jak u ciebie??

  • Gość ewelina napisał(a) z hhost-135.mtm-info.pl komentarz datowany na 2009/06/04 14:55:38:

    moj meil ewelinaw1991@o2.pl

  • Gość salem napisał(a) z 86-44-111-252-dynamic.b-ras2.bbh.dublin.eircom.net komentarz datowany na 2009/07/09 23:38:44:

    dzieki za przepis,buleczki pyszne!!ale jest troche babrania sie przy przewlekaniu ;))

  • Gość daisy napisał(a) z host-94-231-60-59.ip.jarsat.pl komentarz datowany na 2009/09/18 16:05:36:

    prosze wyslij mi na maila instrukcje co do przewlekani justynka_oc@o2.pl

  • Gość napisał(a) z host-89-229-166-58.augustow.mm.pl komentarz datowany na 2009/11/10 21:13:11:

    Właśnie wyjęłam bułeczki z piekarnika. Wyglądają bardzo ładnie i są pyszne bo już zjadłam jedną na gorąco:)

  • Gość slodkokwasna napisał(a) z chello089072045165.chello.pl komentarz datowany na 2009/11/11 01:51:34:

    Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził:)
    Co do przewlekania... rzeczywiście jest przy tym trochę zabawy, każdy musi wyrobić sobię najwygodniejszą technikę. Zupełnie inaczej robię je ja, inaczej moja mama. Wszystkie jednak smakują bajecznie, i te okrąglutkie, i te trochę bardziej krzywe;) Proponuję robić stosunkowo niewielkie nacięcie po środku, wtedy nadzienie nie wypłynie, a przynajmniej nie tak bardzo.

  • Gość napisał(a) z c-24-15-124-153.hsd1.il.comcast.net komentarz datowany na 2010/10/21 20:57:35:

    SUPER przepis. Pierwszy raz mi wyszly buleczki drozdzowe. Dziekuje

  • Gość slodkokwasna napisał(a) z chello089072052089.chello.pl komentarz datowany na 2010/10/22 07:31:10:

    Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdza:) Cóż, to w końcu receptura doskonalona pokoleniami;)))!

  • Gość kasia napisał(a) z dynamic-78-8-209-243.ssp.dialog.net.pl komentarz datowany na 2011/02/20 03:17:59:

    ile bułeczek tak plus/minus wychodzi z podanych składników?

  • Gość slodkokwasna napisał(a) z 89-79-109-198.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2011/02/21 00:22:09:

    Z tej porcji powinno wyjść około 20 bułeczek +/- 4

  • Gość grror napisał(a) z 81-95-203-035.revdns.metroplay.pl komentarz datowany na 2012/02/08 19:56:37:

    ...mam tylko pytanie, co do drożdży , bo 10 dag to chyba strasznie dużo , czy nie miały być gramy?

  • Gość napisał(a) z s0106001e583776a4.cg.shawcable.net komentarz datowany na 2012/03/03 16:02:57:

    Buleczki wygladaja wspaniale, szkoda tylko, ze Pani zdjecia nie pokazuja jak otzymac dokladnie taka buleczke i co to znaczy przewlekanie. Niestety nie udalo mi sie nic wymyslic na podstawie zdjec: nagle z "pierozka" wyszla wspaniala ogragla buleczka. Az slinka leci.

  • Gość slodkokwasna napisał(a) z 87-205-68-45.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2012/03/04 13:17:01:

    Rzeczywiście do wykonania bułeczek może przydałoby się więcej zdjęć, niestety nie znalazłam dodatkowych na swoim komputerze.
    Mogę tylko zasugerować, żeby "pierożka" spłaszczyć kciukiem na środku, naciąć wzdłuż na ok. 4 cm (zdj 1), następnie jeden koniec pierożka przełożyć przez nacięcie, aby część ciasta wystawała przez nie. Tak samo trzeba zrobić z drugim końcem. Przy odrobinie wprawy bułeczki wychodzą okrągłe. Mam nadzieję, że chociaż troszeczkę co nieco rozjaśniłam:) Pozdrawiam

  • Gość AdA napisał(a) z 87-205-68-45.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2012/03/04 17:29:31:

    Bułeczki rzeczywiście super. Ja z tym przewijaniem radzę sobie tak ( a już parę razy zrobiłam i nabrałam wprawy). Wykrawam z ciasta wyłożonego na stolnicę, krążek szklanką, spłaszczam go palcami, na środek nakładam nadzienie i zlepiam jak pierożek. Później kładę zlepieniem do spodu i w środku kciukiem od góry przyciskam do stolnicy robiąc otworek. W tym otworku (który zlepia ciasto aż po "stolnicę") robię nacięcie nożem i wywijając najpierw jeden koniec później druki pod spód przekładam i wywijak uszka na wierzch. Uff mam nadzieję, da się to zrozumieć. Ale patrzcie na zdjęcia i czytajcie mój "przepis" i na pewno wyjdzie :). Mnie już idzie coraz łatwiej. A przepis naprawdę super. Dziękuję i pozdrawiam.

  • Gość Sabina napisał(a) z 77-254-151-8.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2012/06/30 17:11:00:

    A mi raz, gdy robiłam z połowy składników wyszly obłędne, a za drugim kicha :(( Ciasto nie chciało wyrosną i koniec kpnców otrzymałam 20 zakalców :(

  • Gość fasolka napisał(a) z tt226.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/07/15 16:35:52:

    pychotka jednym słowem :):)

  • Gość rudazaba napisał(a) z host-89-230-33-86.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2013/11/11 12:50:55:

    Mmmm właśnie wcinam gorące,, jeszcze w ręce parzą ....pychotka !

Dodaj komentarz