Slodkokwasna

Wpis

czwartek, 16 października 2008

Ryba po grecku

ryba po grecku

Klasyka, ktora smakuje nawet tym, ktorzy za ryba nie przepadaja. Przepis rownie prosty, co szybki. Dobra na cieplo, na zimno, z jogurtem naturalnym, ziemniakami, chlebem... opcji jest wiele. Nie znajdziecie w tym przepisie nic odkrywczego, jednak wszystko, co piekne, dobre i smaczne TRZEBA promowac. Ja promuje:).

 Skladniki (3 srednie porcje):

  •  2 spore filety rybne (u mnie panga)
  • 1 spora cebula
  • 3-4 spore marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 sredniego selera
  • puszka pomidorow z puszki
  • kostka rosolowa
  • sol pieprz, oregano
  • maka, sol i ziola prowansalskie na panierke

Rybe rozmrozic, osaczec i obtoczyc w mace z dodatkiem soli i ziol. Panierki wystarczy naprawde bardzo malo (sucha ryba ledwie sie nia pokryje). Usmazyc z obu stron na jasnozloty kolor. Po smazeniu osaczyc z nadmiaru tluszczu.

Cebule pokroic w piora i lekko podsmazyc w sporym garnku. Marchewki, pietruszke, seler obrac, zetrzec na grubszych oczkach tarki, lub w robocie kuchennym. Dodac do cebuli. Dolac okolo pols szkl wody, dodac kostke rosolowa i gotowac mieszajac od czasu do czasu. Dodac pomidory w puszcze, przyprawic do smaku (u mnie pol lyzeczki soli, troche pieprzu, oregano). Mozna dodac jeszcze lyzke koncentratu pomidorowego. Gotowac jeszcze kilka minut, zeby wszystkie warzywa zmiekly i "przezarly sie". 

Kiedy sos jest jeszcze goracy wykladamy go na rybe (mozna ulozyc kilka warstw). Po kilku minutach ryba troche nasiaknie sosem i jest pycha:).

Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
slodka-i-kwasna
Czas publikacji:
czwartek, 16 października 2008 22:06

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość nataliakr napisał(a) z chello089078225244.chello.pl komentarz datowany na 2008/10/18 06:54:07:

    musialo byc smaczne

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2008/10/18 10:30:35:

    To cos zdecydowanie dla mnie ! Uwielbiam! :)))

Dodaj komentarz