Slodkokwasna

Wpis

niedziela, 01 lutego 2009

Sernik wiedenski bez spodu

 sernik wiedenski

Bajecznie lekki, kwintesencja sernika. Nie sadzilam, ze wyjdzie taki puszysty. Po prostu rozplywa sie w ustach. Jedyne, co ewentualnie moglabym dodac to ze 2 lyzki soku z cytryny, ale tak to jest idealny. Przepis ze strony www.mojewypieki.blox.pl.

Masa serowa:

 

  •  1 kg sera mielonego
  • 15 dag masla
  • 200 g cukru
  • duze opakowanie cukru waniliowego
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • olejek waniliowy
  • starta skorka cytryny/ kandyzowana z pomaranczy
  • 4/5 jajek
  • lyzeczka proszku do pieczenia
Bialka ubic na sztywno. Maslo zmiksowac z cukrem i zoltkami. Dodac budyn, proszek do pieczenia i olejek waniliowy. Wmiksowac twarog. Na koncu delikatnie wmieszac lyzka ubite bialka. 
Tortownice 24 cm wylozyc pergaminem do pieczenia. Wylozyc rowno mase. Piec w temp 175'C przez okolo godzine do zrumienienia. Studzic w uchylonym piekarniku. Na koncu polac mleczna czekolada i udekorowac czyms ladnym albo smacznym:).
 
Smaczenego! 
 
 sernik wiedenski

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
slodka-i-kwasna
Czas publikacji:
niedziela, 01 lutego 2009 18:15

Zobacz podobne

  • Sernik z porzeczkami

    Jeden z lepszych serników, jakie kiedykolwiek wyszły spod słodkokwaśnej ręki. Doskonale wywarzone smaki i ten kremowy ser... Jedynym mankamentem tego przepisu j

  • Sernik orzechowy

    To najlepszy świąteczny sernik, jaki znajdziecie na blogu. Ma wszystko: chrupiące orzechy, słonawy spód, kremowy ser, nutę cynamonu i wanilii. Najlepszy na drug

  • Sernik cytrynowo-orzechowy

     Ten sernik to dziecko przypadku. Mimo to wyszedł wyjątkowo pyszny: mokry, zwarty, aromatyczny. Cytryna nie dominuje nad całością, a orzechowy spód stan

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2009/02/03 18:55:54:

    Uwielbiam wszelkie serniki ! Pieknie CI wyszedł ten serniczek :)

  • Gość ord napisał(a) z *.ssp.dialog.net.pl komentarz datowany na 2009/02/15 08:30:46:

    Proponuję abyś otworzyła kawiarnię z ciastkami Twojego wypieku w której również byłoby kino w nim te opisane i przyszłe hity oczywiście podawane w menu.

  • Gość ord napisał(a) z *.ssp.dialog.net.pl komentarz datowany na 2009/02/15 08:35:38:

    Zgłoś ofertę do jakiejś gazety oby Ci otworzyli rubrykę gdzie będziesz oceniała te filmy. Np. regionalna w Żarach( żartowałem) ale może być to tygodnik lubuski

  • Gość slodkokwasna napisał(a) z *.chello.pl komentarz datowany na 2009/02/16 22:47:47:

    Ord! Nie pisz glosno takich rzeczy, zdradzasz wszystkie moje plany marketingowe;)! A regionalna Zarska nie stac na moje recenzje, no offence. To gorzej niz do Faktu newsy pisac... Pozdrawiam i zapraszam czesciej!

Dodaj komentarz