Slodkokwasna

Wpis

niedziela, 04 kwietnia 2010

Pascha

pascha

Pascha to tradycyjny wielkanocny deser pochodzenia rosyjskiego. Dla nas to odkrycie tych świąt! Niesamowicie kremowy, delikatny, rozpływający się w ustach deser z bakaliami. Czy może być coś lepszego? Za wsze lubiłam serniki bez spodów, jednak ten przepis przechodzi wszelkie pojęcie! Coś wspaniałego:). POLECAM bardzo. Przepis pochodzi z TEJ strony.

Składniki:

  • 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego (z wiaderka)
  • 200 g masła
  • 5 żółtek
  • 300 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • bakalie (migdały, skórka pomarańczowa, owoce kandyzowane, orzechy, rodzynki)
Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy śmietanę i dalej ubijamy nad garnkiem z gotującą się wodą do lekkiego zgęstnienia. Do letniej masy dodajemy miękkie masło następnie ser i bakalie.
Doniczkę o ciekawym kształcie z dziurkami na dnie wyparzamy i wykładamy wilgotną gazą. Przekładamy do niej masę serową, przykrywamy gazą. Donicę umieszczamy na głębokim talerzu, od góry przykrywamy małym talerzykiem i dociskamy ciężką puszką. Paschę odstawiamy do odsączenia minimum na 12 h do lodówki.
Następnego dnia ostrożnie wyciągamy paschę z doniczki i usuwamy gazę. Kroimy jaj babkę na małe porcje, bo deser jest słodki i bardzo sycący.
Smacznego!

pascha

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
slodka-i-kwasna
Czas publikacji:
niedziela, 04 kwietnia 2010 12:22

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2010/04/04 20:03:18:

    Wiesz, nigdy nie robiłam paschy. Musze koniecznie kiedyś zrobić!:))
    Pozdrowienia świąteczne:)

  • Gość AG napisał(a) z alv224.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2010/04/08 10:19:43:

    No paschę to muszę zrobić! Ale tych "muszę" mam już tyle, że nie wiem czy zrealizuję:)

  • Gość agata napisał(a) z 77-255-48-241.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2013/02/20 14:21:46:

    Robiłam paschę w/g tego przepisu. Wyszła przepyszna. Od siebie: z kandyzowanych owoców dodałam tylko skórkę pomarańczową, za to dość dużo płatków migdałowych.

Dodaj komentarz