Slodkokwasna

Wpis

piątek, 27 sierpnia 2010

Ciasto czekoladowe bez mąki... czyli szatan;)

czekoladyn

Ciasto- szatan. Po prostu. Wygląda jak glina-mordoklejka, a jest lekkie jak piórko i dosłownie rozpływa się w ustach... i te orzechy! Dopiero ten przepis zaspokoił nasz głód na prawdziwie czekoladowe "brownies". Chociaż brownies  to nie jest, to z pewnością jest to jedno z najlepszych (jak nie najlepsze) ciasto czekoladowe jakie jadłam! Przepis pochodzi z tej strony. Po-le-cam!

Ciasto:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • szklanka cukru (najlepiej ciemnego)
  • 80 ml gorącej wody
  • 150 g masła
  • cukier waniliowy
  • 4 jaja
  • szklanka mielonych orzechów laskowych (mogą być włoskie)
W sporym garnku rozpuszczamy wodę, masło, czekoladę i cukier cały czas mieszając, aby czekolada nie przypaliła się. Do ciepłej, ale nie gorącej jednolitej masy czekoladowej dodajemy po kolei 4 żółtka i orzechy. Na koniec delikatnie łączymy z ubitymi białkami.
Masę przekładamy do małej blaszki (kwadrat o boku ok. 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 50 min w 175'C. Po upieczeniu ciasto odstawiamy na 15 min, po czym wykładamy na paterę do góry nogami. Posypujemy gorzkim kakao. Podajemy jeszcze ciepłe z kulką lodów waniliowych na wierzchu. Coś niesamowitego;).
Smacznego!
czekoladyn

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
slodka-i-kwasna
Czas publikacji:
piątek, 27 sierpnia 2010 23:17

Komentarze

Dodaj komentarz

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2010/08/28 13:29:47:

    ciepłe mocno czekoladowe.. i te lody. rozpusta! ale jaka pyszna :-)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2010/08/28 18:38:26:

    Świetne! I jeszcze te lody, super!:)

  • justmydelicious napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/23 18:29:55:

    zapowiada się rewelacyjnie!

    pozdrawiam,
    Paula

  • gosiaa99 napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/15 19:47:47:

    O jak aptycznie wyglada :)

  • Gość szuszu napisał(a) z 89-72-23-217.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2011/04/21 22:41:55:

    Rewelacyjne, sprawdzilam i lepszego czekoladowca nie jadlam

  • Gość phytonica napisał(a) z 77.236.26.15* komentarz datowany na 2011/08/19 18:02:17:

    Jest boskie!:) Bardzo dziękuję za przepis i wszystkim serdecznie polecam!

  • Gość napisał(a) z 80.50.133.3* komentarz datowany na 2012/01/19 13:48:44:

    Wlasnie wlozylam do piekarnika :D

  • Gość slodkokwasna napisał(a) z 89-79-109-198.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2012/01/20 08:41:21:

    Mam nadzieję, że wyszedł:)

  • Gość napisał(a) z host-89-229-131-190.chelm.mm.pl komentarz datowany na 2012/02/02 15:11:57:

    Polecam ciasto cudowne!

  • Gość napisał(a) z 67.123.225.195.static.bait.pl komentarz datowany na 2012/03/24 18:28:38:

    teraz moje w piekarniku siedzi, nie wiem tylko czy wydzie, bo masło margaryną zastąpiłam, a orzechy słonecznikiem, bo tylko takie produkty w domu znalazłam :/

  • Gość slodkokwasna napisał(a) z 89-79-109-198.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2012/03/25 01:01:41:

    Margaryna raczej nie będzie problemem, ale nie mam pojęcia jak zachowa się mielony słonecznik. I przede wszystkim jak takie ciasto będzie smakować. Czekam na relacje:)

  • Gość Lena napisał(a) z 89-75-75-1.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2012/03/28 17:17:44:

    Nie wiem, czy dobrze się upiekło bo wyszło mokre w środku- piekłam w tortownicy 50 min. i ładnie wyrosło a po upieczeniu opadło. Nie przylepia się do noża więc surowe nie jest. Czy tak powinno wyjść?

  • Gość Niunia napisał(a) z user-188-33-247-98.play-internet.pl komentarz datowany na 2012/03/31 13:53:55:

    Właśnie się piecze. Ciasto jest bardzo rzadkie, ale pięknie wyrasta. Pachnie obłędnie. Mam zamiar polać je dodatkowo rozpuszczoną na maśle i mleku skarmelizowaną gorzką czekoladą:)

  • Gość slodkokwasna napisał(a) z 89-79-109-198.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2012/04/01 00:12:29:

    Lena--> Skoro nie ma zakalca - nie ma problemu. Brownie im bardziej morke, tym lepsze. To ciasto powinno wyjść lekkie, ale nie przez wyrośnięcie. Dzięki braku mąki po prostu rozpływa się w ustach. Jestem ciekawa, czy taki :słonecznikowy szatan" też się rozpływał.
    Niunia--> Polewa na brownie? Rozpusta:D!

  • Gość ola napisał(a) z 178.73.48.8* komentarz datowany na 2012/08/09 17:06:07:

    dzięki za fajny przepis:) jednak czy jest jakiś sposób na to aby ciasto nie opadło?

  • Gość slodkokwasna napisał(a) z 89-79-109-198.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2012/08/10 01:09:07:

    Spróbuj studzić ciasto przy uchylonym piekarniku, może wtedy nie opadnie... chociaż szatan po upieczeniu tak czy tak jest bardzo lekki i puszysty

Dodaj komentarz