Slodkokwasna

Wpisy

  • niedziela, 02 listopada 2014
    • Tort WZ

      Tort WZ

      To jedno z najsmaczniejszych ciast, jakie jadłam. Prosty, elegancki, nie za słodki, idealne połączenie smaków. Odpowiedni na każdą okazję. WZ-tka ze zdjęć była urodzinowym tortem mojej siostry, której życzę wszystkiego co najlepsze :). Przepis pochodzi z tej strony.

      Ciasto:

      • 6 jajek
      • 150 g cikru
      • 115 g mąki pszennej
      • 25 g kakao
      • 40 g roztopionego masła

      Masa:

      • 500 ml śmietany kremówki
      • 2 łyżeczki cukru pudru
      • 3 listki żelatyny + odrobina mleka (lub 3 łyżeczki żelatyny w proszku)

      Poncz:

      • 1/2 szklanki soku z wiśni
      • 1/2 szklanki wiśniówki

      Polewa czekoladowa:

      • 60 g mlecznej czekolady 
      • 60 g gorzkiej czekolady
      • 100 ml mleka lub słodkiej śmietanki

      Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami połowę cukru. Żółtka z drugą połową cukru zmiksować  na puszysty kogel-mogel. Dodać do ubitej piany i delikatnie zmieszać szpatułką. Dodać przesianą mąkę i kakao, połączyć składniki uważając, aby nie pozbawić piany puszystości. Na koniec połączyć z roztopionym masłem.

      Okrągłą blachę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć i wyrównać ciasto, piec ok. 30 min w 180'C. Wystudzone ciasto przekroić na 2 równe części.

      Zmieszać składniki na poncz . Nasączyć oba blaty ciasta od przekrojonej strony. Spód przełożyć ponownie do blachy lub obłożyć obręczą do tortów.

      Żelatynę namoczyć i rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka. Śmietanę ubić na sztywną pianę pod koniec dodać cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. Szybko i delikatnie połączyć składniki.

      Masę przełożyć na nasączony spód, wyrównać i przykryć górną połową ciasta. Schłodzić przynajmniej 3 h w lodówce.

      Składniki na polewę czekoladową umieszczamy w garnuszku i rozpuszczamy na wolnym ogniu. Mieszamy w trakcie gotowania. Kiedy czekolada zacznie się rozpuszczać, zdejmujemy naczynie z ognia i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Polewę w całości wylewamy na wierzch ciasta, zdecydowanym ruchem wyrównujemy wierzch, a nadmiarowi pozwalamy wpłynąć po bokach. Tort dekorujemy tym, na co mamy ochotę :). Całość chłodzimy w lodówce do zastygnięcia polewy.

      Smacznego!

      Tort WZ

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Tort WZ”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      slodka-i-kwasna
      Czas publikacji:
      niedziela, 02 listopada 2014 21:15
  • poniedziałek, 04 sierpnia 2014
    • Sernik z porzeczkami

      sernik z porzeczkami

      Jeden z lepszych serników, jakie kiedykolwiek wyszły spod słodkokwaśnej ręki. Doskonale wywarzone smaki i ten kremowy ser... Jedynym mankamentem tego przepisu jest czekanie na efekt. Pieczenie zaplanujcie sobie dzień wcześniej, żeby sernik po ostygnięciu miał czas spędzić w lodówce co najmniej 6 godzin. Zdecydowanie polecam :) Przepis pochodzi z tej strony.

      Spód:

      • 180g pełnoziarnistych ciastek typy digestive (mogą być w czekoladzie)
      • 60g roztopionego masła

      Masa:

      • 1 kg mielonego półtłustego twarogu (lub ser "z wiaderka" min. 5% tłuszczu)
      • 1 szklanka śmietany kremówki 36%
      • 3 duże lub 4 mniejsze jajka
      • 1 szklanka cukru
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 1 łyżka mąki pszennej
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

      Frużelina porzeczkowa:

      • 300g czerwonych porzeczek
      • 3 łyżki cukru
      • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżeczce wody

      Porzeczki obrać z gałązek, wymieszać w garnku z cukrem i gotować na średnim ogniu do puszczenia soku przez wszystkie owoce. Dodać zawiesinę mąki z wodą, mieszać do uzyskania konsystencji kisielu, zdjąć z ognia i ostudzić.

      Cistka pokruszyć w melakserze na piasek, dodać masło. Ciasteczkową ziemię wysypać na spód tortownicy (Q 23cm) wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie wklepać w dno formy. Schłodzić ok. 30 min w lodówce.

      Wszystkie składniki masy serowej krótko zmiksować, aby nie napowietrzyć masy. Całość wyłożyć na schłodzony spód. Na wierzchu układać frużelinę, patyczkiem do szaszłyków zrobić biało-czerwone wzory.

      Piekarnik nagrzewamy do 150'C, na spód wkładamy blaszkę z wodą. Nie zastąpi to kąpieli wodnej, ale wystarczająco podniesie wilgotność w piekarniku. Sernik pieczemy ok. 65 minut do całkowitego ścięcia masy (ta powinna być płaska i sprężysta po wupieczeniu). Sernik wyjmujemy, studzimy i wkładamy na noc do lodówki. Gotowy sernik kroimy gorącym nożem jak najlepsze lody :).

      Smacznego!

      sernik z porzeczkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z porzeczkami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      slodka-i-kwasna
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 sierpnia 2014 19:38
  • wtorek, 03 grudnia 2013
    • Sernik orzechowy

      sernik orzechowy

      To najlepszy świąteczny sernik, jaki znajdziecie na blogu. Ma wszystko: chrupiące orzechy, słonawy spód, kremowy ser, nutę cynamonu i wanilii. Najlepszy na drugi dzień. Wybitny, chociaż nie za trudny do wykonania. Smakiem przypomina znany wszystkim miodownik. Przepis pochodzi z mojewypieki.com, a wspaniałe zdjęcia wykonał Robert Gajzler, któremu bardzo dziękuję :)

       

      Spód:

      • 1 i 1/3 szklanki pokruszonych ciastek digestive (polecam t z Marks&Spencer)
      • 1/3 szklanki rozpuszczonego masła

      Krokant:

      • 1,5 szklanki orzechów włoskich
      • 2/3 szklnki golden syrupu lub miodu
      • 1/3 szklanki masła
      • 2 jajka
      • 1 łyżka ciemnego cukru
      • 1,5 łyżeczki esencji waniliowej

      Masa serowa:

      • 1 kg twarogu mielonego (np. Philadelphia)
      • 1 szklanka brązowego cukru
      • 1,5 łyżki mąki pszennej
      • 4 jajka
      • 2/3 szklanki kremówki
      • 1 łyżeczka esencji waniliowej


      Tortownicę 23-25cm wykładamy papierem do pieczenia. Pokruszone ciastka łączymy w rozpuszczonym masłem i wciskamy w tortownicę. Spód podpiekamy 8 minut w temp. 175'C.

      Wszystkie składniki na krokant połączyć i i gotować przez 10 min do zgęstnienia. Wyłożyć na podpieczony spód.

      Twaróg miksujemy z cukrem mąką, dodajemy po jednym jajku ciągle mieszając. Na koniec dodajemy śmietanę i esencję. Ser wykładamy na krokant i wyrównujemy.

      Sernik pieczemy w temp. 175'C z termoobiegiem 1 godzinę. Studzimy i wkładamy do lodówki na całą noc. Ciasto dekorujemy cynamonem, orzechami lub cukrowymi perełkami.

      Smacznego!

      sernik orzechowy

      sernik orzechowy

      sernik orzechowy

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik orzechowy”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      slodka-i-kwasna
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 grudnia 2013 22:42
  • wtorek, 26 lutego 2013
    • Biała Pavlova

      biala Pavlova

      Klasyk, którego brakowało na blogu. To na pewno jeden z moich ulubionych deserów: puszysty, chrupiący, śmietankowy, elegancki. Wykonanie Pavlovej wymaga sporo wyczucia, ale deser zaliczyłabym do średnio-trudnych. IG deseru znacznie przekracza normę zdrowego rozsądku, dlatego warto do konsumpcji zaprosić znajomych i przyjaciół ;).

       Beza:

      • 6 białek + szczypta soli
      • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
      • 1-1,5 szklanki cukru pudru
      • łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
      • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

      Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodajemy cukier łyżka po łyżce zaczynając od kryształu, a kończąc na cukrze pudrze. Jak piana będzie błyszcząca i przyjmie konsystencję łatwą do formowania wmiksowujemy ocet i mąkę.

      Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy ok. 20-25cm. Wykładamy pianę i w okręgu formujemy półkolistą górę. Boki zbieramy łyżką do góry, dzięki czemu po upieczeniu beza będzie miała ładną, regularną fakturę.Pieczenie bezy odbywa się dwuetapowo:

      Bezę wstawiamy na 5-7 minut do rozgrzanego na 180'C piekarnika, aby się przyrumieniła. Potem zmniejszamy temperaturę do 140-130'C (zależy od piekarnika, beza ma przestać ciemnieć) i pieczemy ją przez 90 min. Ciasto studzimy na kratce lub blasze. Nie zostawiajmy jej w zamkniętym piekarniku, bo straci chrupkość. Tak przygotowany spód możemy zrobić nawet 3 dni przed podaniem.

      Ciasto dekorujemy przed podaniem bitą śmietaną z odrobiną cukru pudru (np. 400 ml śmietany 30% + 1,5 łyżki cukru pudru). Dodejamy śmietan-fixu, jeśli śmietana w dobrym stanie ma przetrwać do jutra. Dekorujemy ulubionymi owocami, najlepiej kwaśnymi. U mnie są płaty świeżego kokosa i marakuja.

      Smacznego :)!

       

      biala Pavlova

      biala Pavlova

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Biała Pavlova”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      slodka-i-kwasna
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 lutego 2013 18:34
  • piątek, 04 stycznia 2013
    • Dziękuję! :)

      Bardzo dziękuję wszystkim tym, którzy oddali swój głos na słodko-kwaśne filmy w konkursie Banku Millenium.

      Dzięki Wam zostały odsłonięte wszystkie 3 części, a co za tym idzie film jest W FINALE!

      Wyniki poznamy dopiero 22 stycznia, ale dla mnie to już jest duży sukces:)

       

      Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      slodka-i-kwasna
      Czas publikacji:
      piątek, 04 stycznia 2013 17:41
  • wtorek, 25 grudnia 2012
    • Prośba

      Kochani!

       

      Wraz z kulinarnafotografia.pl bierzemy udział w konkursie mBanku. Film zamieściliśmy dość późno, a do wzięcia udziału w finale potrzebujemy około 500 głosów. Zebranie ich wydaje się coraz mniej realne, ale nie poddajemy się, tylko zwracamy z ogromną prośbą o WASZE GŁOSY!

      Głosy można oddawać codziennie pod tym linkiem:

      http://www.youtube.com/user/BankMillennium/?x=919

      Dodam, że film jest o tematyce kulinarnej:) Będziemy wdzięczni za każdy głos.

       

      Wesołych Świąt!

       

      Slodkokwasna

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      slodka-i-kwasna
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 grudnia 2012 12:06

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny