Slodkokwasna

jak na drożdżach

  • niedziela, 07 lutego 2010
    • Pączki

      pączki / doughnuts

      O boże, pączki! W naszym domu!;) Nie sądziłam, że kiedykolwiek się w nim pojawią... i że wyjdą takie pyyyszne;). Okazało się, że smażenie pączków to żadna filozofia. Ba! Taka forma "pieczenia" wybaczyła nam nawet niewyrośnięte ciasto. Podaję przepis z bloga mojewypieki, jednak bez przekonania. Ciasto rzeczywiście jest bardzo aromatyczne, nie chłonie tłuszczu, jednak w ogóle nie chce wyrastać (a robiłyśmy dwa podejścia i potrafimy drożdżowe robić;)). W związku z tym nie uzyskałyśmy charakterystycznej jasnej obwódki, jednak ciasto odpowiednio wyrosło podczas samego smażenia.

      Myślę, że pączki będą (o zgrozo!) kolejnym hiciorem w naszym domu. Polecam:>

      Ciasto (około 30 pączków):

      • 1 kg mąki pszennej
      • 10 dag świeżych lub 50 g suchych drożdży
      • 10-15 dag cukru
      • 0,5 l mleka
      • 6 żółtek
      • 1 całe jajko
      • 10 dag margaryny
      • cukier waniliowy
      • kieliszek spirytusu
      • sok i skórka z cytryny
      • szczypta soli
      • olej do smażenia
      • konfitura z róży
      • lukier i skórka pomarańczowa na wierzch
      Zmieszać mąkę, cukry, suche drożdże, sól. Dodać ciepłe mleko, jajko i żółtka, skórkę i sok z cytryny, spirytus i wytrwale wyrabiać ciasto. Bardzo dobrze sprawdzają się tutaj specjalne "świderkowate" końcówki do miksera. Kiedy ciasto będzie już piękne, lśniące i będzie odchodzić od ręki dodajemy roztopioną margarynę. Kulę z ciasta opruszoną mąką i przykrytą ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby wyrosło... małe szanse, że wyrośnie, ale to nie szkodzi;).
      Ciasto wykładamy w całości na podsypany mąką blat. Nie wyrabiamy je, tylko delikatnie wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Szklanką wykrawamy pączki (nadziejemy po smażeniu, szkoda zachodu). Odstawiamy pączki do wyrośnięcia, ale i tak rosnąć za bardzo nie będą:).
      WŁĄCZAMY POCHŁANIACZ NA MAKSYMALNY BIEG. W dużym, ale niezbyt wysokim garnku rozgrzewamy olej (wystarczy już 5 cm). Kiedy myślisz, że "to już" wrzuć mały kawałeczek ciasta na próbę. Skrawek powinien gwałtownie wypłynąć na powierzchnię i niemal od razu nabrać złotego koloru.
      Pączki smażymy około 1 minuty z każdej strony. Na początku bardzo szybko brązowieją, jednak po 15 sekundach czas przestaje mieć jakikkolwiek wpływ na ich kolor:). Jeśli będziemy chcieli uzyskać delikatny złoty kolor, to pączki będą najzwyczajniej w świeci surowe.
      Chrupiące, pachnące cytryną i wanilią poczuszki;> delikatnie wyciągamy i osuszamy na papierowych ręcznikach.
      Konfiturę jeśli jest za rzadka można rozrzedzić gorącą wodą. Jeszcze ciepłe pączki nadziewamy szprycą (nie więcej jak pół łyżeczki nadzienia na pączka). Nadziewając w ten sposób można łatwo przesadzić, a naprawdę nie warto.
      Kiedy wszystkie pączki leżą obok siebie ciepłe i nadziane polewamy je lukrem i posypujemy skórką. Voila:)

      pączki / doughnuts

      pączki / doughnuts

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Pączki”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      slodka-i-kwasna
      Czas publikacji:
      niedziela, 07 lutego 2010 22:53
  • czwartek, 24 grudnia 2009
    • Makowiec

      makowiec

      Makowiec będzie na pewno smakował miłośnikom maku i ciasta drożdżowego;). Przyznam, że tego typu ciasta nie należą do moich ulubionych, jednak temu przepisowi nie mogę niczego zarzucić. Miękkie, puszyste i maślane ciasto drożdżowe poprzeplatane aromatycznym nadzieniem makowym. Jest to na pewno jedno z ulubionych ciast mojego taty. Polecam w jego imieniu:).

       

      Ciasto drożdżowe:

       

      Nadzienie:

      • puszka masy makowej z bakaliami np. Bakalland
      • opcjonalnie grubo posiekane migdały, rodzynki, orzechy włoskie wg uznania
      Ciasto wyrobić według tego przepisu. Gotową masę makową wymieszać z przygotowanymi bakaliami.
      Formy "keksówki" wysmarowujemy masłem. Z tej porcji ciasta wychodzą 3 małe lub 2 średnie makowce. Wyrośnięte ciasto dzielimy na odpowiednią ilość części. Ciasto wykładamy na podsypaną mąką blat i rozwałkowujemy na prostokąt, którego krótszy bok odpowiada szerokością blaszce. Wykładamy nadzienie na 3/4 długości ciasta i zwijamy w roladę otrzepując ciasto z nadmiaru mąki. Gotowy makowiec umieszczamy w blaszce. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem.
      Makowce pieczemy około 50 min: 20 min w 120'C, a 30 w 160' pilnując, by wierzch nie spalił się za mocno. Po wyjęciu dekorujemy cytrynowym lukrem.
      Smacznego!
      makowiec

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Makowiec”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      slodka-i-kwasna
      Czas publikacji:
      czwartek, 24 grudnia 2009 23:10
  • środa, 03 września 2008
    • Bulki ze slonecznikiem

      bulki ze slonecznikiem

      Nie ma NIC lepszego, niz ciepla bulka z... Benecolem;). Zrobienie ich trwa doslownie chwile, a robiacego czekaja peany wyspiewywane przez lapczywych bulkopozeraczy. Cieple buleczki to niezawodny sposob na zjednanie sobie wszystkich, nie tylko domownikow;). A! No i sa pyszne:).

      Ciasto:

      • 1,5 szkl maki (moze byc razowa, albo II gatunku)
      • 0,5 szkl otrab
      • pol kostki drozdzy (ok 40-50 g)
      • lyzeczka soli
      • lyzeczka cukru
      • 3/4 szkl mleka (ile maka wchlonie)
      • 1 jajko
      • troszke oliwy
      • 1/3 szkl luskanego slonecznika

      Zmieszac sypkie skladniki. W cieplym mleku rozpuscic cukier i drozdze. Polaczyc, dodac jajko, oliwe i slonecznik. Wyrobic. Odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci. Ciasto wylozyc na stolnice i obficie obsypac maka. Nie zagniatac, tylko wycinac krazki szklanka (zalezy jak wielkie bulki chcemy miec). Mozna zamiast jajka dodac samo zoltko, a bialko wykorzystac na posmarowanie bulek (wtedy slonecznik na wierzchu sie przyklei). Piec okolo 20 min w 160°C.

      Smaczenego!

      bulki ze slonecznikiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Bulki ze slonecznikiem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      slodka-i-kwasna
      Czas publikacji:
      środa, 03 września 2008 21:08
  • wtorek, 19 sierpnia 2008
    • Buleczki drozdzowe z serem

       

      buleczki drozdzowe

      Buleczki drozdzowe z serem robila juz moja babcia, robi moja mama i jestem pewna, ze ja tez bede robila. W wersji tradycyjnej robilysmy po prostu buleczki z nadzieniem, jednak kilka miesiecy temu wypatrzylam przepis na tzw. pluszki. Wprawdzie pluszki to przepis dla mniej przestrzennego nadzienia, jak chociazby cukier i cynamon, ale mimo to mozna buleczki sprytnie przeplesc, co pokaze na zdjeciach. Moze nie sa to pluszki, ale inspiracja jest widoczna:). To chyba najdelikatniejszze ciasto drozdzowe, jakie mozna sobie wyobrazic, wiec warto sprobowac, o waarto.buleczki drozdzowe

       

      Ciasto:

      • 1 kg maki pszennej
      • 1/2 szkl cukru
      • cukier waniliowy
      • 10 dag drozdzy
      • 300 ml mleka
      • 1/3 kostki masla
      • 3 cale jajka i 2 zoltka
      • szczypta soli

      Ser:

      • 60 dag twarogu
      • 1 zoltko, jedno jajko
      • 1/2 szkl cukru
      • migdalowy cukier waniliowy
      • 2 garsci rodzynek

      Drozde rozpuscic w cieplym mleku. W duuzej misce zmieszac make, cukier, cukier waniliowy, sol. Polaczyc suche i mokre skladniki. Dodac jajka i zoltka i dosc dlugo wyrabiec na gladkie ciasto. Bialka z jajek zostawic do posmarowania. od koniec dodac roztopione maslo i zagniesc ciasto. Odstawic na godzine w cieple miejsce, az podwoi objetosc.

      W tym czasie mozna zrobic ser, przygotowac blaszki do pieczenia, zrobic sobie kawe, obrac ziemniaki na obiad...;)

      Jak juz ciasto wyrosnie przeniesc je na stolnice obfiie podsypujac maka. NIE WYRABIAC JUZ. Niech ciasto zostanie puszyste. Wycinac porcje ciasta szklanka, nakladac nadzienie, przewlekac, posmarowac bialkiem i ukladac na blaszce. Piec okolo 20-25 min w 140'C.

      Smacznego!

      buleczki drozdzowebuleczki drozdzowe z serem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Buleczki drozdzowe z serem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      slodka-i-kwasna
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 sierpnia 2008 20:31
  • poniedziałek, 04 sierpnia 2008
    • Drozdzowka z owocami

       

      drozdzowka z owocami 1

      Gdy ciasto drozdzowe nigdy Ci nie wychodzi, to prawdopodobnie z dwoch powodow: A. mniej prawdopodobne/ zawsze masz nieswieze drozdze, B. bardziej prawdopodobne/ nie probujesz zbyt czesto. Prawda jest taka, ze ciasto drozdzowe wcale nie jest trudne do zrobienia. Wystarczy odrobina czulosci i cierpliwosci. Do tego przepisu mozna uzyc wlasciwie wszystkich owocow, a nawet masy serowej. Pod reka byly akurat jagody. Co tu duzo mowic: pyszne, puszyste, aromatyczne, znika w oczach. Pelna rekomendacja;). To na zdjeciach wyszlo akurat spod reki mojej mamy.

      Ciasto:

      • 0,5 kg maki
      • 0,5 szkl cukru
      • 1 szkl cieplego mleka
      • 8 dag drozdzy mokrych
      • szczypta soli
      • 3 jajka +1 zoltko
      • 10 dag masla

      Na wierzch:

      • Dowolne owoce sezonowe/ masa serowa
      • Kruszonka (maka+maslo+cukier)

      Podgrzac mleko. W cieplym (nie goracym!) mleku rozpuscic 3 lyzki cukru i drozdze. Reszte cukru, make i sol rozmieszac w wieeelkiej misce. Polaczyc ciekle z sypkimi (mozna mikserem z takimi lopatkami jak swiderki;)). Dodac jaja i zoltko. Na koniec wmiksowac roztopione maslo. Wyrabiac ciasto przez ok 5 min, wtlaczajac przy tym jak najwiecej powietrza. Odstawic w cieple miejsce, przykryc sciereczka i czekac, az podwoi objetosc.

      W tym czasie zrobic kruszonke (tyle, ile lubicie).

      Ciasto wylozyc na posmarowanej tluszczem blasze, posypac owocami i kruszonka.

      Piec okolo 40 min w 180°C.

      Smacznego!

      drozdzowka z owocami 2

      drozdzowka z owocami 3

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Drozdzowka z owocami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      slodka-i-kwasna
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 sierpnia 2008 09:50

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny